Background

Shanset e basteve në Türkiye


Shanset e basteve dhe tregu i basteve në Turqi rregullohen nga shteti. Bastet sportive në vend, veçanërisht në sportet e njohura si futbolli, basketbolli dhe volejbolli, operohen nga organizata zyrtare e basteve e quajtur “Iddaa”, e cila është nën monopolin e shtetit. Përveç Iddaa-s, bastet në garat e kuajve kryhen edhe përmes garave të organizuara nga "TJK" (Klubi turk i kalorësit), i cili gjithashtu është nën kontrollin e shtetit.

Shanset e basteve zakonisht shprehen si koeficientë që pasqyrojnë probabilitetin e një ngjarjeje dhe mund të ndryshojnë për çdo lloj basti. Shanset e basteve përcaktohen përpara se të luhet ndeshja dhe mund të ndryshojnë në varësi të favoritit të ndeshjes, rëndësisë së ndeshjes dhe shumë faktorëve të tjerë. Një sistem i ngjashëm zbatohet për sporte dhe ngjarje të tjera për të cilat mund të vihet bast në Turqi.

Industria e basteve në internet është e kufizuar në Turqi dhe bastet mund të bëhen ligjërisht vetëm në platformat e lejuara nga shteti. Faqet e basteve në internet që operojnë jashtë İddaa-s dhe faqeve të tjera zyrtare të basteve dhe në përgjithësi janë të bazuara jashtë vendit mund të mos jenë të ligjshme dhe të luash në këto sajte mund të mbartë rreziqe të ndryshme ligjore.

Presidenca e Organizatës Spor Toto ka autoritet mbi llotaritë kombëtare dhe lojërat e fatit, si dhe lojërat e basteve, dhe është përgjegjëse për rregullimin e lojërave të tilla. Është e rëndësishme që lojtarët të bastojnë me përgjegjësi, duke shmangur aktivitetet e paligjshme të basteve dhe duke përdorur vetëm platforma të licencuara dhe të autorizuara.

Prev